Spør ansatte: – Kan en robot gjøre jobben din?

Storbritannias største forsikringsselskap ber de ansatte om råd når de automatiserer. Hvis jobben din kan digitaliseres tilbys du omskolering til annen jobb i konsernet.

TEKST: GEORG MATHISEN PRESSEFOTO: AVIVA

LONDON: Nå kan 16 000 britiske forsikringsansatte bli spurt rett ut om de selv tror at det er behov for jobben deres. Spørsmålet er enkelt: Kan jobben din gjøres bedre av en robot? De som svarer ja, tilbys omskolering til en annen jobb i konsernet. Men hva skjer med de medarbeiderne som ikke tror at de kan erstattes av roboter, og som tar feil? Det er det ingen som vet svaret på i dag. Fagforbundet Unite er skeptisk, både til forespørselen og til fremtiden for arbeidsplassene.

INVESTERER I OPPLÆRING

SJEKK KOMPETANSEN: – Nå mener vi at arbeidsgiverne må se på hvilken kompetanse de trenger og gi medarbeiderne mulighet for kompetanseutvikling, sier Dominic Hook, leder for finans- og jusseksjonen i det britiske fagforbundet Unite. (Pressefoto: Unite.)

– Vi vil automatisere samtidig som vi investerer i opplæring av våre ansatte, sier en talsperson i Aviva. – Hvis det er deler av roller som kan automatiseres, så vil vi prøve å automatisere dem for å gi ansatte mer rom for å tenke kreativt, gjøre det de er flinke til og å betjene kundene våre bedre.

Automatiseringen er ikke noe nytt: – Den reisen begynte vi i 2013. Dette er bare sunn fornuft hvis vi vil beholde konkurranseevnen i en digital verden.

Aviva-talspersonen vil ikke si at forsikringskonsernet går aktivt ut og jakter på frivillige. – Men vi er ivrige etter å fortsette de åpne samtalene rundt bruken av automatisering, sier hun til Finansfokus.

FORSIKRING FØRST

Robotiseringen kommer uansett. Direktør Carl Benedikt Frey ved Oxford-universitetet forsker på automatisering i arbeidslivet. Verdensbanken, Barack Obama og Bill Gates er blant dem som har vist til funnene til den svenske forskeren. For halvannet år siden presenterte han en studie som viser at 35 prosent av britiske jobber risikerer å bli overtatt av roboter. Nå har han fulgt opp med ferskere tall, denne gangen for USA, der han også ser på hvert enkelt yrke.

Her kommer forsikringsbransjen helt øverst. Det er 99 prosent sannsynlig at forsikringsjobber kommer til å bli erstattet av roboter, ifølge Frey.

– Mens teknologiske fremskritt hittil stort sett har vært begrenset til mekanisering av manuelle arbeidsoppgaver som krever fysisk arbeid, kan den teknologiske fremgangen i dette århundret ventes å bidra til et bredt register av kunnskapsbaserte oppgaver, heter det i studien.

DIGITALE AMELIA

– Vi kan ikke sitte og late som om dette ikke kommer til å skje, understreker Dominic Hook. Han er leder for finans- og jussektoren i det britiske fagforbundet Unite. Og han er bekymret på medlemmenes vegne.

– Se på «Amelia», sier han, og snakker om en kvinne på en skjerm. Et program som skaperen IP Soft presenterer som firmaets første digitale ansatte, med evnen til å være finansiell rådgiver for store investorer. «Hun» fører naturlige samtaler og forstår sammenhenger.

– De snakker ikke om å erstatte arbeidskraft med billigere arbeidskraft lenger. De snakker om å erstatte arbeidskraft med kognitiv programvare, sier Hook.

– Vi spør arbeidsgiverne hva de gjør for å beskytte de ansatte. De fleste sier bare at «det er tidlig ennå».

MÅ FORSTÅ

Dermed er nøkkelen foreløpig rett og slett å forstå hva som skjer.

– Enhver industriell revolusjon skaper jobber som ingen trodde på forhånd kom til å eksistere. Kanskje er det det som kommer til å skje. Eller kanskje dette er den gangen det ikke blir noen nye jobber. Vi må prøve å forstå hva vi skal gjøre i denne nye verdenen, sier Dominic Hook til Finansfokus.

Han regner med at mye kommer til å skje i løpet av noen få år.

– Automatiseringen har allerede skjedd på kundesentrene: Bankkunder ringer ikke og går ikke til en filial for å sjekke saldoen sin lenger. Nå tar automatiseringen mer kompliserte roller, sier han.

BEDRE LØNN

Ifølge Hook har Unite klart å få til gode resultater for de ansatte som har vært berørt så langt. Medarbeiderne på kundesentrene trengs ikke lenger til å håndtere de enkleste spørsmålene – det tar teknologien seg av. Siden jobben er blitt mer komplisert, har de også fått bedre betalt.

– Vi har ikke klart å stoppe nedskjæringer, men vi har fått til bedre lønn for dem som er blitt igjen, sier han.

– Nå mener vi at arbeidsgiverne må se på hvilken kompetanse de trenger og gi medarbeiderne sine den nødvendige kompetansen.

IT FORAN MENNESKER

Om fem år regner fagforbundstoppen med at digitale kundesentre snakker med kundene som om de digitale kundesentrene skulle vært levende mennesker, at enda flere filialer er nedlagt og at bransjen investerer i IT heller enn i mennesker.

– Vi har hatt en kontinuerlig nedgang i tallet på ansatte som arbeider i bank og forsikring helt siden finanskrisen. Den nedgangen kommer til å fortsette, spår han.

Og Avivas utspill om å spørre hver enkelt ansatt? Det har de ikke gjort så langt, og de tillitsvalgte i konsernet kjenner heller ikke til om og eventuelt når det vil skje, avslutter han.