Trives godt i Polen

Da 26 år gamle Anders Olvin søkte jobb i Polen, visste han ikke helt hva han gikk til. Men han ville ut av komfortsonen og skaffe seg mer internasjonal erfaring.

TEKST OG FOTO: SJUR FRIMAND-ANDA

LODZ: – Lodz er en koselig og fin by, passe stor, sier Olvin på kav sandnesdialekt. Lodz uttaler han på polsk: Woodch. Vi treffes på en restaurant midt i byen, som med sine 700 000 innbyggere er Polens tredje største. Bestillingen gjennomfører han på polsk, men han slår over til engelsk med svært amerikansk aksent der polsk-kunnskapene ikke strekker til. Da han begynte ved Nordea Operations Center (NOC) i Lodz, startet han rask på språkkurs, men polsk er ikke det enkleste språket.

– Jeg fikk nettopp vite at jeg har gått rundt og sagt takk for deg istedenfor takk for meg i et halvår, sier han og ler.

Siden februar har han jobbet i NOC. Etter tre og et halvt års utdanning innen økonomi og finans i USA, var det et trangt arbeidsmarked som møtte ham da han kom tilbake til Sandnes i fjor høst. Da han fant ut at NOC trengte folk med norsk som morsmål, høyere utdanning og gode engelsk-kunnskaper, slo han til.

– Jeg trives veldig bra, både privat og på jobb. Det er en flat struktur i NOC med en god tone, sier han.

TJENER GREIT

Som nordisk ansatt får Olvin dekket husleie, strøm og internett. I tillegg har han en lønn som er over det polske snittet. Det gir ham en god levestandard.

– Jeg lever godt her nede. Ikke kjempefett, men jeg har råd til å kose meg, spise ute og finne på ting, sier han. For NOC er det viktig å ha noen som har de nordiske språkene som morsmål. Det er et lite nordisk community her, der vi treffes med jevne mellomrom. I tillegg er det etablert en egen facebookgruppe.

VILLE UT

Olvin har alltid ønsket seg internasjonal erfaring. Han hadde ikke noe forhold til Polen, men angrer ikke på valget.

– Jeg måtte ut av komfortsonen og prøve noe annet. Nå har jeg ikke så mye å sammenligne med for den eneste arbeidserfaringen jeg har fra Norge, er som medarbeider på en Esso-stasjon. Men å gå arbeidsledig hjemme var aldri noe alternativ, sier han. I dag jobber han ved NOCs lånestøtte samt at han har en tilleggsrolle ved internal control unit, der han driver med compliance og kontrollerer at lover og regler følges.

– Det er en spennende jobb som jeg kan utvikle meg i, sier han.

– Hvilke ambisjoner har du for fremtiden?

– Helt siden jeg var liten har jeg hatt lyst å være med å påvirke. Så jeg kommer til å søke meg mot en lederkarriere, avslutter Olvin.