Gjeldsmillionær på minutter

Målet var klart. Jeg skulle bli forbrukslånsmillionær på under fire timer. Millionær ble jeg, men jeg bommet kraftig på tidsperspektivet.

TEKST: SJUR FRIMAND-ANDA FOTO: MADELEINE NILSSON

Reklamen er aggressiv. Pengene kastes etter folk gjennom nett, tv og magasiner. Men hvor enkelt er det egentlig å få i hop én million kroner i forbrukslån for en med normal sunn økonomi? Jeg bestemte meg for å prøve. Jeg tenkte det ville trenges en dag eller der omkring. Derfor satte jeg det jeg trodde var et hårete mål. Jeg skulle klare det på fire timer. Redaktøren satte stoppeklokken og sa klar, ferdig gå!

00:00: Går inn på Bank Norwegians sider. Fyller inn info om inntekt, gjeld, sivilstatus og så videre. En forholdsvis enkel prosess, de spør ikke om så mye. Får uten videre innvilget et lån på 250 000 kroner til en rente på 16,35 prosent. Men får i samme omgang tilbud om å låne 500 000 kroner til 16,9 prosent. Dette skulle koste meg drøyt 7 000 kroner i måneden. De tilbyr meg med andre ord dobbelt så mye som jeg spurte om. Det tok meg bare noen få minutter, så var jeg halvveis til målet om en million. Raskere enn forventet.

00:04: Går inn på Komplett Bank. Fyller også her inn opplysningene de spør om. Det tar et par minutter, hvis jeg bruker litt tid på å drikke kaffe underveis. Svaret kommer straks. Jeg kan få et fleksibelt lån på 250 000 kroner som vil koste meg minimum 3 955 i måneden. Det står ingenting om rentesatsen. At den er på 18,7 må jeg lenger inn i systemene for å finne ut. Jaja, 750 000 kroner på ti minutter. Ikke ille. Her går det så det suser. Snart er jeg forbruksgjeldsmillionær.

00:10: Går inn på Nordax.no. Samme prosedyre her. Fyller inn opplysninger om meg og mitt. Tar et par minutter. Men her er overraskelsen stor. Jeg får ikke umiddelbart svar. Nei, hos Nordax er det ikke penger på konto dagen etter. Søknaden er sendt til kredittvurdering. Svar kommer i løpet av noen dager. Hmm. Uvant i dagens digitale samfunn. Jaja, får holde et øye med posten for å se om de synes at jeg er kredittverdig.

00:15: Nettet flommer over av låneformidlere. Lendo har profilert seg med aggressiv markedsføring med sognedialekt. Jeg gir dem jobben for å se hvor effektive de er, om de fikser bedre rente og om de kan bidra til at jeg når min million. Får ikke umiddelbart svar. De sender min søknad til sine banker får jeg beskjed om. Men bare et par minutter senere får jeg beskjed om at jeg har fått lån fra Monobank. 250 000 kroner til 15,9 prosent rente. I løpet av en liten halvtime får jeg også lånetilbud fra Gjensidige og Svea Finans, der Svea utmerker seg med dagens beste rente. 12,9 prosent vil gjøre ganske stor forskjell mot Komplett Banks høyeste rente.

BOMMET PÅ TIDEN

Oppdrag fullført. Det tok meg under 20 minutter å få tilsagn om én million kroner i forbrukslån. Det var mye raskere enn jeg hadde trodd. Renten på lånene varierte kraftig, brukeropplevelsen omtrent lik, bortsett fra Nordax, der jeg ikke fikk svar på nett. Lendo var smidig da jeg fikk tilbud fra flere banker. Der fikk jeg også best rente. Det var imidlertid to ting jeg reagerte på. Det ene var at Bank Norwegian uoppfordret tilbød meg dobbelt så mye i lån som jeg hadde søkt om. Hendig for å nå min million, men jeg stiller spørsmål rundt det å kaste penger etter folk på denne måten. Det andre var Komplett Bank, som ikke tydelig oppga renten på lånetilsagnets første side. Kun hvor mye lånet minimum ville koste per måned.

 

Fakta

Navn: Sjur Frimand-Anda

Alder: 46

Inntekt: Omkring 600 000.

Øvrig gjeld: Omkring 2 200 000 samlet for husholdningen.

Ingen inkassosaker eller betalingsanmerkninger.